Trigger Point Akupunktur Untuk Ahli Sukan

Trigger Point Akupunktur Untuk Ahli Sukan

Salah satu saat yang paling menarik 1993 adalah skandal yang tercetus di Sukan Kebangsaan Cina di mana sembilan wanita Cina memecahkan dunia menjauhkan berjalan rekod. Ini menyebabkan kemarahan dari atlet yang bertanding yang menuduh mereka menggunakan steroid dan mengharamkan dadah meningkatkan prestasi. Satu siasatan menyeluruh mendedahkan bahawa wanita sememangnya telah mengambil dadah meningkatkan prestasi, hanya tidak orang-orang yang diharamkan! Mereka menggunakan ubat-ubat herba Cina, yang diberikan kepada setiap atlet berdasarkan diagnosis yang banyak kekuatan individu dan kelemahan mereka. Ini adalah kali pertama di dunia sukan itu melihat potensi sebenar menggunakan perubatan tradisional Cina. Sejak itu, ubat-ubatan herba di samping amalan lain Cina kuno telah mengukuhkan kedudukan mereka dalam perubatan sukan.

Acupuncture, salah satu amalan itu, yang digunakan secara aktif hari ini oleh ahli sukan untuk merawat kecederaan sukan berkaitan dan untuk meningkatkan prestasi di atas padang. Ia memberi tumpuan kepada kepentingan sistem otot berfungsi dengan baik dan kesan berkelakuan tidak senonoh kumpulan otot pada kesakitan yang tidak berkaitan dan isu-isu kesihatan yang lain.

Walaupun akupuntur tradisional melibatkan memasukkan banyak jarum kecil ke dalam mata tertentu dan kemudian membiarkan mereka duduk untuk tempoh masa yang tertentu, mencetuskan titik akupunktur mengambil pendekatan yang sedikit berbeza dan lebih agresif.

Doktor akupunktur yang pakar di pencetus titik akupunktur menggunakan pengetahuan mereka untuk menyelesaikan sesuatu sebab otot masalah dan tangan-sentuhan untuk mencari sesak yang luar biasa. Apabila otot atau kumpulan otot itu telah dikenal pasti, ultra-nipis, sekali guna jarum akupunktur dimasukkan ke dalam otot suspek (s) dengan ahli akupunktur ini. Jarum ini perlahan-lahan kuar kerana ia kelihatan untuk menghasilkan setempat bergerak-gerak sukarela. Ia mensasarkan manipulasi langsung sesak otot dikenali sebagai titik pencetus untuk menjana bergerak-gerak sukarela berulang daripada otot sasaran. Tindak balas ini seterusnya seragam otot ketat dan menghasilkan pengurangan serta-merta, jika tidak penghapusan lengkap, sesak itu. Ia adalah perkara biasa untuk mengalami kesakitan otot jangka pendek yang disebabkan oleh bergerak-gerak sukarela selepas rawatan ini. Bagaimanapun, kesakitan ini adalah sama untuk hantar senaman kesakitan atau DOMS (Sakit Kelewatan Onset Muscle) dan benar-benar tidak berbahaya.

Terdapat pelbagai sebab mengapa titik pencetus akan berasal dari seorang atlet. Mereka boleh menjadi akibat kecederaan yang baru atau lama. Mereka boleh disebabkan oleh latihan yang tidak betul, overtraining, postur yang tidak betul atau mekanik badan. Walaupun tekanan telah diketahui buat pusat pencetus. Titik pencetus akupunktur mengembalikan keseimbangan semulajadi mereka otot.

Kebarangkalian kejayaan dengan pencetus titik akupunktur biasanya ketara dalam tempoh satu hingga tiga rawatan. Sesetengah orang mungkin mempunyai tempahan kira-kira penggunaan jarum. Walau bagaimanapun, jarum yang digunakan dalam prosedur akupunktur ini adalah jauh lebih kecil daripada picagari biasa. Tambahan pula, jarum ini dikeluarkan dibawah peraturan FDA. Mereka adalah steril dan kegunaan perseorangan sahaja. Walaupun ada rawatan jarum tidak ada, ini adalah secara amnya tidak berkesan sebagai pencetus titik akupunktur. Rawatan ini ditawarkan di pelbagai klinik akupunktur di seluruh Amerika Syarikat dan boleh dikatakan salah satu cara yang paling selamat untuk mengatasi masalah fizikal dan kecederaan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar