Perubatan India Pengenalan

Perubatan India Pengenalan

Diamalkan terutamanya di benua kecil India, Veda adalah sistem holistik purba perubatan. Ia adalah campuran meditasi, yoga, astrologi, perubatan gerbil, urutan dan nasihat pemakanan yang menggalakkan kesihatan fizikal, emosi, rohani dan mental. Veda perkataan berasal dari dua perkataan Sanskrit yang bermaksud kehidupan dan pengetahuan. Jadi, perkataan tersebut bermaksud sains kehidupan.

Ia pertama kali digambarkan dalam teks-teks Vedik yang terawal, yang ditulis oleh orang suci Hindu, yang kini ia dari masa yang lama dahulu, tetapi Veda dipercayai tarikh kembali ke lebih daripada itu, menjadikannya yang paling kuno semua sistem perubatan. Ia kurang dikenali di luar Asia dan berkomunikasi Asia, tetapi hanya sebagai menyeluruh kerana, dan sama dengan, perubatan tradisional Cina.

Ia diamalkan secara meluas di Sri Lanka dan India kerana ada empat ratus ribu pengamal Veda di India sahaja dan doktor di bahagian-bahagian Asia menggunakannya bersama perubatan barat dan homeopati. Di barat dan khususnya Amerika Syarikat, ia adalah terutamanya diamalkan di pusat-pusat rasmi, yang ditubuhkan oleh pengikut iseng, yang mengasaskan pergerakan meditasi.

Walau bagaimanapun, di negara-negara yang mempunyai penduduk pendatang Asia yang agak besar seperti United Kingdom, terdapat banyak rangkaian yang mantap pengamal terlatih Asia. Pengamal percaya bahawa semua benda hidup terdiri daripada lima elemen, iaitu api, air, tanah, udara dan eter, yang ditukar oleh api pencernaan, kepada tiga humors, atau tenaga penting yang mempengaruhi kedua-dua kesejahteraan dan perangai. Diet adalah elemen penting dalam perubatan Veda. Seseorang pengamal akan mengesyorkan makanan yang paling sesuai untuk Desha anda dan akan membetulkan apa-apa ketidakseimbangan perlembagaan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar