Adakah Pemulihan Kesihatan Alternatif Alat Berguna Atau Hanya lapuk Perubatan?

Adakah Pemulihan Kesihatan Alternatif Alat Berguna Atau Hanya lapuk Perubatan?

Pencipta terkenal Thomas Edison pernah berkata "Doktor masa depan akan memberikan ubat tidak, tetapi akan menarik minat pesakit dalam penjagaan rangka manusia, dalam diet, dan di jalan dan pencegahan penyakit."

Sesetengah melihat penyelesaian kesihatan alternatif semula jadi sebagai daya tarikan sementara yang akan pudar ke matahari terbenam dari masa ke masa manakala yang lain melihat rawatan kesihatan alternatif serupa dengan keadaan masa akan datang. Tetapi idea bahawa mereka boleh membawa cara yang seolah-olah yang lebih munasabah daripada dua teori, dengan ubat pencegahan menggantikan bahawa perubatan reaksioner.

Salah satu mitos yang menarik mengenai alternatif ubat semula jadi telah tidak ada bukti saintifik firma mengesahkan keberkesanan rawatan semula jadi. Untuk menghilangkan ini semua kita lakukan adalah mengambil apa-apa panduan kesihatan semulajadi yang boleh dipercayai atau perubatan naturopathic manual. Dan walaupun cuba banyak syarikat farmaseutikal utama terus meminggirkan penggunaan ubat-ubatan alternatif semula jadi mereka terus membangunkan ubat-ubatan berdasarkan rawatan yang sangat semula jadi yang mereka kehendaki untuk menjatuhkan.

Idea di sebalik penggunaan penyembuhan semula jadi adalah sesuatu yang disebut sebagai pendekatan spektrum penuh. Konsep ini banyak berbeza daripada yang di belakang itu ubat-ubatan preskripsi. Mari kita lihat bagaimana kedua-dua teori akan hampir bertentangan. Sebagai contoh kita mari kita menggunakan jiran saya John yang merokok, tidak bersenam, dan mempunyai kolesterol tinggi.

John sudah di beberapa ubat-ubatan dan juga dengan fizikal tahunannya hanya untuk mendapati bahawa dia mempunyai kolesterol tinggi. Doktor memberitahu dia dia benar-benar perlu berhenti merokok dan kemudian menulis preskripsi untuk ubat statin dan memberitahu John untuk kembali dalam tiga minggu untuk susulan. Dalam susulan ujian menunjukkan statin telah terhempas Johns kolesterol terkemuka terlalu rendah untuk sakit otot dan kesakitan. Doktor membuat pelarasan yang diperlukan dalam dos dan mencadangkan ubat penahan sakit ringan jika kesakitan berterusan.

Sekarang mari kita lihat pendekatan naturopathic. John tidak merokok dalam tahun kerana nasihat pakar kesihatan semula jadi. Dia menggunakan senaman sebagai alat sederhana untuk membantu beliau melegakan tekanan dan meningkatkan fungsi sistem imun. Setelah ujian tinggi untuk paras kolesterol doktor mencadangkan makan ikan beberapa kali seminggu dan mengurangkan pengambilan beliau lemak tepu di bawah 10 peratus daripada jumlah kalori dan mencadangkan makanan tambahan minyak ikan. Dia memberitahu John bahawa diet pengubahsuaian perlu membawa kolesterol tinggi nombor ke bawah tetapi memberitahu beliau terdapat beberapa ubat semula jadi yang ada jika diperlukan.

Jika anda makan kolesterol tinggi diet lemak yang tinggi, kurang bersenam, merokok, berat badan berlebihan, dan sentiasa dihujani dengan peluang tekanan yang anda mungkin akan menjadi sangat tidak sihat. Ini akhirnya akan membawa kepada pelbagai penyakit dan ubat-ubatan yang ditetapkan, sebagaimana halnya dengan John. Dan agak jujur ​​penggunaan ubat kesihatan alternatif mungkin tidak akan berbuat banyak baik pula, kerana mereka adalah yang paling berkesan sebagai sebahagian daripada pendekatan keseluruhan yang terdiri daripada diet, senaman, dan suplemen. Dalam erti kata lain alternatif ubat semula jadi boleh digunakan sebagai tambahan kepada gaya hidup yang sihat dan bukannya alat untuk terus membuat pilihan gaya hidup yang tidak sihat.

Kedua-dua contoh di atas adalah tolak dan tarik terlibat. Persoalannya ialah adakah penggunaan ubat preskripsi kelakuan buruk atau adalah satu alat yang perlu dalam usaha memerangi penyakit? Jawapannya mungkin jatuh di suatu tempat di tengah-tengah, yang membawa kita kembali kepada perbahasan tentang kegunaan alternatif ubat semula jadi.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar